Metabolismul Animalelor

Metabolismul sau rata metabolica reprezinta procesul biochimic, normal, prin care corpul animalelor noastre produce si consuma energie. Termenul de metabolism se refera la milioanele de reactii biochimice care se desfasoara in organismul animal, uman sau chiar al plantelor. El asigura buna desfasurare al tuturor functiilor acelui organism.

Metabolismul este cel care dicteaza necesarul zilnic de energie de care organismul are nevoie, cat si cantitatea de hrana necesara pentru a asigura acesta energie.

Fara dar si poate, metabolismul este un proces individual, influentat de o varietate de factori si situatii paltologice sau fiziologice, astfel:

  • masa corporala: influenteaza prin faptul ca un organism de talie mare dispune de o cantitate de tesut metabolizant mai mare si implicit va avea nevoie de o cantiate de hrana pe masura;
  • ponderea masei musculare: mai multa masa musculara duce la un metabolism mai rapid;
  • sexul: masculii tind spre un metabolism mai aceentuat fata de femele, tocmai daorita masei corporale si musculare mai dezvoltate;
  • perioada din viata animalului: astfel, la varsta frageda, de regula pana la un an sau pana la definitivarea perioadei de crestere, necesarul zilnic de energie si implicit de hrana ingerata este mai mare;
  • varsta: o data cu avansarea in varsta, metabolismul incetineste, datorita reducerii masei corporale si modificarilor neuro-hormonale care se peterec in organismul unui animal pe masura ce acesta inbatraneste;
  • genetica: predispozitia spre un anumit tip de metabolism poate fii dobandita ereditar(catabolic-ardere,slabire;anabolic-crestere,ingrasare);
  • sistemul neuro-endocrin: el este cel care guverneaza functia metabolica( prin hormonii hipofizari,tiroidieni), astfel ca orice perturbare la acest nivel se va solda cu o dereglare a ratei metabolice, fie in sensul acelerarii fie in sensul incetinirii acestuia;
  • starea de boala: modificarile organice pe care diverse boli le produc in organisul animalelor noastre, sunt capabile sa perturbe buna fuctionare a proceselor de asimilatie si dezasimilatei a elementelor nutritive din hrana( fapt care conduce la o slabire progresiva a acestora);
  • efortul fizic: exercitiile fizice cresc consumul de calorii, cresc rata metabolica si implicit necesarul de hrana, pe care animalul nostru trebuie sa o consume pentru o buna desfasurare a functiilor sale;
  •   

    Metabolismul este caracterizat de doua mari procese sau mai bine spus de doua canale interactive, acestea sunt catabolismul si anabolismul.

    Catabolismul este procesul prin care componentele alimentare (carbohidratii, proteinele si grasimile) sunt degradate la forme simple, care mai apoi pot fi utilizate de organism pentru producerea de energie. Sa ne gandim la acest proces ca fiind “metabolismul distructiv” care produce materia prima, combustibilul, pe baza caruia celulele isi desfasoara activitatea. In aceasta etapa a metabolismului celulele descompun grasimile si carbohidratii pentru a produce energia care alimenteaza procesele anabolice, cum ar fi: reglarea temperaturii corporale, contractia musculara, locomotia, procesele mentale, etc. Pe masura ce catabolismul se desfasoara si elementele biochimice sunt degradate, pe langa energia rezultata se produce si o canitate de substante nefolositoare organismului, deseuri metabolice. Acestea vor fi eliminate din corp prin transpiratie, urina sau fecale.

    Anabolismul este componenta “constructiva” a metabolismului, asadar toate procesele anabolice sprijina cresterea, dezvoltarea celulara si astfel, implicit a intregului organism.

    Sa privim in continuare cateva dintre deosebirile metabolice si biochimice intalnite la caini si pisici.

    Pentru inceput, trebuie sa ne familiarizam cu doi termeni importanti: carnivor si omnivor.

    Pisica este considerata de catre oamenii de stiinta ca fiind strict carnivor ;pe cand cainele este considerat a fi omnivor. Ambele specii fac parte din Clasa Mamalia, Ordinul Carnivora dar principala diferenta intre acestea este ca pisica nu este capabila sa isi sustina functiile vitale decat consumand o dieta bazata pe carne. Cainii, sunt capabili sa supravietuiasca chiar si consumand o dieta vegetariana( pot sa-si sintetizeze din acestia majoritatea aminiacizilor esentiali), din acest motiv ei nu trebuie sa consume carne pentru sustinerea functiilor vitale.

    Totusi trebuie sa avem in vedere faptul ca cu toate ca prin definitie cainii sunt omnivori (pot sa digere si sa metabolizeze atat compusii vegetali cat si animali), asta nu inseamna ca o dieta bazata exclusiv pe materii vegetale este benefica pentru cainele tau, ba din contra!

    Spre diferenta de cainii la pisica exista numeroase substante chimice care ii sunt necesare pentru a supravietuii. Aceste substante, unele foarte complexe, altele foarte simple, trebuie sa fie asigurate, in permanenta, fie prin aport exogen.

    Ca si alte organisme vii, plante sau alte animale, pisica isi poate sintetiza, in propriul corp, substantele necesare pentru sustinerea vietii si a proceselor fiziologice. Sa luam spre exemplu vitamina C: cainii si pisicile sunt capabile sa-si produca singuri cantitati suficiente prin sinteza la nivelul ficatului in schimb noi, oamenii putem face acest lucru doar intr-o mica masura. Asa ca pentru a ne mentine sanatosi avem nevoie de o sursa externa de vitamina C.

    Pe de alta parte exista numerosi compusi chimici pe care pisica nu-i poate produce in interiorul organismului sau, ea fiind dependenta de o sursa externa. Aceasta sursa este carnea altor animale care, spre deosebire de pisica sunt capabile sa sintetizeze acele substante pe care pisica nu poate. Se poate spune deci ca pisica imprumuta nutrientii de la alte animale prin consumul acestor carnuri.

    Cateva dintre diferentele biochimice dintre caini si pisici ar fii urmatoarele:

    Vitamina A

    Denumita si retinol, aceasta vitamina este necesara la nivel celular atat cainilor cat si pisicilor

    Pisicile: poseda un pachet enzimatic capabil sa scindeze carotenoizii din plante (sursa de vitamina A) foarte sumar sau aproape inexistent. Ele trebuie sa consume vitamina A preformata si activata. Asta inseamna vitamina A care e a fot deja convertita, din carotenoizi, la forma ei activa de catre speciile de animale capabile sa faca acest lucru: soareci, iepuri, alte rozatoare sau ierbivore.

    Cainii: poseda un pachet enzimatic intestinal foarte eficient care este capabil sa extraga vitamnina A din carotenoizii plantelor si sa o transforme in forma sa activa (care poate fii folosita de organism)

    Niacina

    O vitamina esentiala din complexul vitaminelor B (esential inseamna ca aceasta trebuie asigurata dintr-o sursa externa, ea nu poate fi fabricata in interiorul organismului)

    Pisicile: pot obtine Niacina doar consumand forma sa activa, nu poseda echipamentul enzimatic necesar transformarii aminoaciduli Triptofan in Niacina.

    Cainii: obtin niacina pe doua cai. Prima, prin convertirea aminoacidului Triptofan, din alimente, in Niacina iar cealata cale se realizeaza prin consumul alimentar de Niacina activa.

    Arginina

    Arginina este un amnoacid vital pentru multe dintre reactiile biochimice din intreriorul corpului animal. Ea reprezinta o piatra de temelie pentru sinteza proteinelor.

    Pisicile: sunt extrem de sensibile la carenta de Arginina ele fiind incapabile sa-si produca singure acest aminoacid. Arginina, este astfel un aminoacid esenial pentru pisica.

    Arginina este implicata in epurarea organismului de substantele toxice rezultate in urma sintezei proteinei. Astfel in absenta acestui aminoacid intregul organism este in pericol de a se intoxica.

    Cainii: nu sunt foarte sensibili la concentratii dietetice scazute de Arginina, ei posedand enzime capabile sa sprijine productia interna a acestui aminoacid.

    Taurina

    Este un aminoacid care nu participa la sinteza proteica, dar este distribuit in intregul organism. Taurina este vitala pentru buna functonare a inimii, a ochilor, a ficatului si bilei si a unor aspecte legate de functia de reproductie.

    Pisicile: trebuie sa consume Taurina preformata. Si cum aceasta nu se gaseste in plante, pisica trebuie sa consume carne. Acest aminoacid este considerat a fii un aminoacid esential pentu pisica.

    Cainii: sunt capabili sa isi fabrice cantitati suficiente in interiorul propriului organism asadar, Taurina este unul dintre aminoacizii neesentiali pentru caine.

    Proteina alimentara

    Pisicile: daca administram in dieta unei pisici o sursa proteica cu o digestibilitate de 100%, pisica va folosii 20% din acea proteina pentru metabolismul constructiv (anabolism) si 12% pentru sustinerea functilor vitale.

    Cainii: daca administram in dieta unui caine, o sursa proteica cu o digestibilitate de 100%, cainele va folosii 12% din aceasta proteina pentru procesele constructive si doar 4% din proteina pentru sustinerea functiilor vitale.

    Asadar cainii au nevoie de mai putina proteina in dieta decat pisicile!

    Acidul Arachidonic

    Este un acid gras esential care joaca un rol important in metabolismul lipidic si in producerea de enrgie

    Pisicile: nu isi pot fabrica singure Acidul Arachidonic, nici macar in prezenta precursorului sau Acidul Linoleic. Motivul, este lipsa unui pachet enzimatic adecvat transformarii Acidului Linoleic in Acid Arachidonic.

    Cainii: pot produce propriul lor Acid Arachidonic daca consuma cantitati suficiente de Acid Linoleic, printr-o alimentatie echilibrata in grasimi. Acum putem spune ca Acidul Arachidonic nu este un acid esential pentru caine.

    Infometarea:

    Pisicile: nu au capacitatea de a mobiliza eficient rezervele de grasime cu scopul de a produce energie, ba chiar mobilizaeaza si metabolizaeaza tesutul non-lipidic in acest scop. Conseciintele acestui mecanism sunt resimtite mai apoi la nivelul ficatului prin declansarea unor boli( liupidoza hepatica) cu prognostic rezervat.

    Cainii: pot tolera perioade prelungite de infometare atata timp cat tesutul gras este bine reprezentat. Ei pot utiliza cu usurinta lipidele pentru productia de energie.

    Acestea au fost doar cateva dintre diferentele majore si vitale ale metabolismului cainilor si pisicilor. De departe sunt evidente nevoile speciale ale pisicilor si grija pe care trebuie sa o acordam atunci cand stabilim alimentatia animalelor noastre.

    Exista, in interiorul organismului animalelor noastre un intreg cosmos de reactii fizice, biochimice sau hormonale menite sa asigure un echilibru atat de fragil incat cea mai mica schimbare fie ea cantitativa sau calitativa poate sa insemne de cele mai multe ori un adevarat dezastru metabolic.

    Contactează-ne:

    Please leave this field empty.