Diagnostic estru

FFSS_VET-SA-2Piometrul apare de obicei intr-o perioada cuprinsa intre cateva zile si 60 de zile dupa trecerea caldurilor (estrului) si este cauza principala de deces la femelele ce sufera de probleme chirurgicale. Piometrul sau mai stiintific numit hiperplazia glanulo-chistica endometriala se produce ca urmare a unor dereglari ale mecanismelor hormonale si raspunsul secretor la nivelul uterului, cumulate cu prezenta unor germeni patogeni. Este o stare patologica in care organismul produce in mod anormal si nejustificat mai multa secretie uterina, fiind des intalnit mai des la carnivore, indiferent daca sunt domestice sau salbatice.

Astfel, in perioada imediat urmatoare estrului, organismul intra in perioada progesteronica, in care hormonul progesteron determina o intensificare a secretiei uterine. Secretia uterina in exces ce urmeaza perioadei de calduri, se acumuleaza la nivel uterin, se contamineaza in cele mai multe cazuri, transformand astfel uterul intr-o rezerva purulenta, ce se poate evacua chiar intrabdominal, provocand astfel o peritonita acuta, posibil letala. In anumite conditii, de cervix tunelizat, adica pastrarea deschisa a comunicarii intre uter si mediul extern, aceasta secretie se poate vedea si la nivel vulvar, lucru usor observabil atat de catre proprietar cat si de catre medicul veterinar profesionist.

In multe situatii insa, cervixul este inchis, secretia purulenta acumulandu-se fara exteriorizare, facand diagnosticul primar accesibil doar doctorului veterinar specialist prin ecografie abdominala.

Catelusa sau pisica afectata, poate sau nu, sa prezinte sindrom febril, apetit pentru apa crescut si urinare in exces, fiind cunoscuta manifestarea de poliurie, polidipsie.

Contactează-ne:

Please leave this field empty.