Paradontoza reprezinta o afectiune ce ataca radacina dintilor, iar in cazurile mai grave poate chiar sa afecteze si mandibula sau maxilarul. Gingivita reprezinta primul stadiu al aceste boli, cu care este adesea confundata.
Exista mai multe moduri de tratare a paradontozei, in functie de severitatea acesteia. Scopul tratamentului paradontozei consta in curatarea eficienta a “buzunarelor” umplute cu bacterii si in prevenirea altor consecinte. Tratamentul paradontozei poate fi efectuat de catre un medic dentist specialist in bolile parodontale sau de catre un igienist dentar.
Tratamente nechirurgicale
In cazul in care paradontoza nu este avansata, tratamentul poate include proceduri mai putin invazive, printre care:
• Detartrajul – Aceasta procedura are rolul de a elimina tartrul si bacteriile de pe suprafata dintiilor si de sub gingii. Detartrajul poate fi efectuat cu ajutorul unor instrumente manuale sau cu anumite dispozitive cu ultrasunete.
• Tratament pentru radacini dentare – In acest caz, suprafetele radiculare vor fi netezite, pentru a descuraja continuarea acumularii de tartru.
• Tratament cu antibiotice – Administrarea antibioticelor topice sau orale pot ajuta la controlul infectiilor bacteriene. Antibioticele topice pot fi, in general: clatiri ale gurii cu antibiotice sau inserare de fire si geluri ce contin antibiotice, in spatiile dintre dinti si gingii, dupa ce se realizeaza o curatare profunda a cavitatii bucale. Cu toate acestea, antibioticele pe cale orala pot fi necesare pentru eliminarea completa a bacteriilor cauzatoare de infectii parodontal