- Extractii Dentare -

dogs-1246588_960_720 Mirosul neplăcut al respiraţiei câinelui este o problemă pentru proprietar şi de multe ori semnul unor probleme medicale ale câinelui. Faptul că un câine are mai mereu gura întredeschisă face ca acest miros să fie foarte uşor de depistat si de impartasit cu cei din jur. Un proprietar responsabil va privi acest lucru ca pe un semn ca a venit momentul, cam tarziu de altfel, pentru un consult medical de specialitate.

Problema poate fi generală sau locală

Cauzele pentru o astfel de problemă pot fi diverse, de la probleme generale la probleme locale.

În categoria problemelor locale se numără:

inflamaţiile gingiei (gingivitele), placa dentară, tartrul, cariile, abcesele dentare, tumorile cavităţii bucale, periodontitele sau corpii străini reţinuţi la nivelul cavităţii bucale.

In general, punctul de plecare catre toate aceste neplaceri este placa bacteriana. Ea se formeaza ca umare a inmultirii bacteriilor, din cavitatea bucala a bietului catel, pe seama alimentelor sau resturilor de alimente ramase printre dinti, asta in cazul in care catelul nu este spalat pe dinti, intocmai cum se intampla la oameni. Reactiile biochimice de la nivelul placii bacteriene favorizeaza depunerea mineralelor, aparand astfel tartrul. Tartrul poate fi sub forma unor depuneri galbene-maronii ce pot varia in dimensiuni, de la marimi abia perceptibile pana la adevarate “platose” ce imbraca tot dintele, “ascunzandu-l” sub acest depozit monstruos. Este inutil de adaugat ca odata cu placa bacteriana si tartrul apare si inflamatia si durerea la nivelul gingiilor (gingivita). Partea mai putin stiuta este ca, odata cu tartrul si gingivita, dupa un timp, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, descoperind astfel partile sensibile ale dintilor, favorizand cariile dentare, abcesele si chisturile radiculare, miscarea din alveola a dintilor si pana la urma, pierderea lor. Insa pana ca dintii sa fie pierduti, cainele sufera cumplit, durerea fiind severa (stim cu totii, nu?), va manca mai putin sau deloc, va alege alimentele moi, va slabi, se va umfla pe unde va dezvolta vreun abces, ar putea sa sufere si o afectare a sinusurilor sau ochilor, va fi irascibil iar infectiile localizate la nivelul danturii si gingiei ar putea sa se deplaseze si in alte locuri din corp, provocand inflamatii serioase la nivelul articulatiilor, inimii sau rinichilor!

Numele (obligatoriu)

Adresa email (obligatoriu)

Telefon

Url

Title

Mențiuni:

Please leave this field empty.